El maneig del sòl, clau per a una viticultura més sostenible i resilient

Info Innovi,

La conservació i la millora del sòl són reptes clau per al futur de la viticultura, especialment en un context marcat pel canvi climàtic i la necessitat de garantir la sostenibilitat de les explotacions. Amb aquesta premissa, aquesta setmana s’ha celebrat la jornada “Maneig  i gestió de sòl vitícola”, organitzada per INNOVI, una trobada tècnica orientada a compartir experiències reals i obrir espais de reflexió conjunta per generar coneixement aplicat i inspirar noves pràctiques que ajudin a reduir l’impacte de l’erosió, millorar la salut del sòl i assegurar-ne la productivitat a llarg termini.

L’objectiu de la jornada ha estat posar en comú experiències i coneixements al voltant de la gestió del sòl, a partir de la presentació dels assaigs realitzats durant els anys 2024 i 2025 a mans de l’INCAVI , així com de la visita a diferents finques de referència.

La primera parada ha estat a les microparcel·les  demostratives de maneig del sòl de l’INCAVI, on s’hi ha dut a terme tres repeticions de quatre tipus de maneig: llaurat tradicional, llaurat  tradicional amb subsolador, manteniment de coberta vegetal i aserpiat. En aquestes parcel·les s’ha recollit l’aigua d’escorrentia després de les pluges per analitzar-ne la infiltració i la càrrega de sòlids en suspensió.

Els primers resultats mostren que els sòls amb coberta vegetal presenten una millor infiltració  d’aigua i una menor pèrdua de sòl, evidenciant el potencial d’aquest sistema per reduir l’erosió i millorar la qualitat del sòl.

La jornada ha continuat amb la visita a Parés Baltà, on l’equip tècnic ha compartit la seva experiència amb l’ús de cobertes vegetals. Tot i els bons resultats inicials, els responsables han explicat que la sequera prolongada i la competència per  l’aigua entre la coberta i el cep els ha obligat a retirar-les en alguns casos. Han destacat, però, la seva aposta per adaptar els manejos del sòl a  la tipologia i característiques de cada parcel·la, aplicant una gestió diferenciada i ajustada a les condicions específiques.

La darrera visita ha tingut lloc a Mas La Plana (Família Torres), on s’han observat dues parcel·les representatives: una plantada recentment amb key line llaurada i una altra amb més de vint anys de coberta vegetal. En ambdós casos, es fa servir el subsolador per reduir la compactació del sòl.

Durant la visita s’ha constatat que, en anys de sequera, les vinyes amb coberta han patit una reducció de  producció, especialment en els terrenys amb menor profunditat de sòl.

El Dr. Boixadera, participant en la jornada, ha aprofitat la visita per explicar als assistents com  s’infiltra l’aigua en sòls amb coberta vegetal, aprofitant les cavitats generades per les arrels. Tot i això, s’ha observat una compactació elevada del sòl, davant la qual el doctor ha conclòs que “cal gestionar el millor  possible la compactació per conviure amb ella”, posant de manifest la necessitat de seguir investigant i adaptant les pràctiques de maneig del sòl a cada context productiu.

La jornada ha servit per posar  en valor la importància del sòl com a recurs essencial per a la viticultura i per promoure un debat obert entre professionals i productors, amb la finalitat de construir col·lectivament un model de gestió més sostenible i resilient davant els reptes actuals i futurs del sector.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies